Știri
Informații agricole de actualitate
31/05/2016

Astăzi, 31 mai 2016, ar trebui să fie ultima zi în care fermierii mai pot depune cererile unice la APIA fără penalizări. Începând din 1 iunie și până în 27 iunie, vor pierde 1% din valoarea subvenției pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Ultimele știri par să contrazică aceste informații și se vehiculează prelungirea perioadei de depuneri până în 10 iunie, dar nici APIA și nici MADR nu au confirmat această nouă dată.

În luna martie a acestui an a fost aprobată la nivelul Uniunii Europene o măsură excepțională de sprijinire a sectoarelor laptelui și porcinelor. Pentru a beneficia de acești bani, fermierii trebuiau să depună cereri până la 8 aprilie. Conform MADR, pentru sectorul de porcine ajutoarele excepționale vor fi virate în conturile fermierilor până în data de 30 iunie.

În cazul sectorului laptelui, nu toți producătorii au depus cererile în prima perioadă, iar guvernul le oferă o nouă posibilitate de a accesa aceste fonduri. Fermierii mai pot depune cereri pentru fondurile excepționale alocate producătorilor de lapte până în data de 6 iunie.

Fermierii pregătesc un protest de amploare după alegerile locale din 5 iunie. Data protestului a fost aleasă pentru a evita posibile conotații electorale și coincide cu votul asupra legii supermarketurilor.

Protejarea producătorilor autohtoni este un subiect actualitate, din mai multe perspective, inclusiv un nou raport care atrage atenția asupra cantităților tot mai mari de miere falsificată din importuri din afara Uniunii Europene.

Vă vom menține informați asupra celor mai importante subiecte din agricultură!

 

 

Răspunde