Știri
Ultimele informații pentru agricultori
12/07/2016

La sfârșitul săptămânii trecute, Florin Faur, directorul APIA, a demisionat invocând motive personale, după ce a condus instituția timp de 2 luni. Domnul Faur a fost detașat la București de la Timișoara, unde a deținut funcția de director general. Adjunctul Nicolae Horumba este cel care va ocupa provizoriu funcția până la numirea oficială a unui nou director general al APIA.

În acest context, al schimbării la cel mai înalt nivel al conducerii instituției care se ocupă de plata subvențiilor, Ministrul Agriculturii declară că fermierii nu trebuie să fie îngrijorați și că plățile vor continua așa cum era planificat. Această declarație este primită cu neîncredere de către producători deoarece Ajutorul Național Tranzitoriu a fost plătit doar pentru bovinele de lapte, iar crescătorii de oi așteaptă plățile în cursul aceste săptămâni.

Din informațiile oferite de către APIA, nu există încă o dată clară pentru demararea plăților pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic și nici nu există o soluție clară la situația creată de modul de raportare al efectivelor de bovine. Data ultimei raportări a acestor efective este 31 ianuarie 2013, iar de atunci și până acum au avut loc sacrificări, înstrăinări care trebuie să fie introduse în sistem de către medicii veterinari. Uneori aceste date nu corespund și astfel se creează blocaje majore.

Chiar dacă APIA efectuează acum plata subvențiilor, menționăm că pentru a beneficia de subvenția pentru motorină pentru trimestrul II al anului 2016 (aprilie-iunie), cererile trebuie depuse până la sfărșitul lunii iulie.

Știrea care va avea cel mai mare impact pe termen lung asupra agriculturii autohtone o reprezintă promulgarea legii supermarketurilor de către Președintele României. Astfel, consumatorii vor găsi pe rafturile supermarketurilor produse din lanțul scurt de aprovizionare, iar producătorii vor primi banii după 7 zile de la livrare, nu la 90 de zile ca și în prezent. 

Cum vă veți folosi de această lege în desfacerea mărfii pe care o pruduceți?

Răspunde