Știri
Subvențiile agricole după grevă
09/08/2016

Săptămâna trecută v-am atras atenția asupra protestului inițiat de către domnul Costel Caraș în fața Ministerului Agriculturii. Dumnealui a intrat în greva foamei pentru a obține rezolvarea situației subvențiilor pentru toți fermierii. În dimineața zilei de 3 august, în fața ministerului erau 9 fermieri din mai multe zone ale țării. Protestul a fost suspendat în după-masa zilei de miercuri, prin promisiunea fermă a MADR și APIA de a finaliza plățile pentru 98% din femieri până în data de 15 august.

Pe pagina sa de Facebook, domnul Costel Caraș postează în fiecare zi ultimele rapoarte cu stadiul plăților pe care le primește de la APIA. De asemenea, dânsul a menționat că greva foamei a fost doar suspendată în urma promisiunii celor de la APIA, care este în opinia sa "un agajament făcut în urma protestului și nu o certitudine". Tot pe pagina sa, ne-a informat că plata subvenției sale restante anunțată de APIA în data de 1 august nu a intrat în cont în data de 5 august.

Există un număr de aproximativ 6000 de fermieri cu probleme, cum ar fi controlul, erorile sau alte situații la dosar. Aceștia vor primi subvețiile după data de 15 august, dar până în data de 31 august.

Chiar dacă plata sprijinul cuplat zootehnic creează probleme în instituțiile abilitate, sumele care se plătesc sunt destul de importante. Ministerul de resort a anunțat că sumele vor crește în fiecare an, pentru bovine, dar și pentru ovine. De asemenea, România a trimis la Bruxelles spre aprobare mai multe propuneri pentru criterii de eligibilitate mai permisive care vor permite accesarea acestor ajutoare de către un număr mai mare de fermieri.

Cum vi se par măsurile trimise spre aprobare la Comisia Europeană?

Răspunde