Știri
Subvenții și direcții în agricultură
24/05/2016

În continuarea noutăților legate de subvențiile agricole, vă prezentăm calendarul APIA pentru efectuarea lor, așa cum l-a prezentat directorul instituției.

Conform acestui calendar, mâine, 25 mai, ar trebui să fie demarate plățile pentru crescătorii de animale, care așteaptă subvenții de peste 900 euro pe cap de animal pentru efectivele bovine. Pentru crescătorii de oi, sprijinul este de 16 euro pe cap de animal. Fermierii implicați în creșterea animalelor speră că va fi respectat acest termen, dar Florin Faur, directorul APIA, afirmă că există posibilitatea unor întârzieri.

Tot domnul Faur detaliază situația acelor agriculturi care nu au primit subvențiile pentru anul 2015, precum și cauzele și soluțiile pe care APIA le propune pentru a evita aceste probleme pe viitor.

Ministerul Agriculturii vine cu o propunere pentru ca fermierii să poată obține mai ușor împrumuturi bancare în baza unei adeverințte eliberată de APIA care să ateste existența subvențiilor ce li se cuvin.

Criza din sectorul laptelui se resimte din ce în ce mai puternic în România, iar ministrul de resort a convocat producătorii și comercianții din domeniu la o dezbatere la minister pentru a găsi soluții. Dintre aceste menționăm: reducerea costurilor procesatorilor de lapte, plata subvenției pe zootehnie la data stabilită în calendar și utilizarea laptelui local în programul „Laptele în școli”.

Un nou raport al Oficiului European de Statistică ne anunță că o treime din gospodăriile agricole din UE se află în România, dar că acestea sunt printre cele mai mici ca suprafață și mai mult de 40% dintre ele sunt în grija persoanlor de peste 65 de ani.

Vă așteptăm alături de noi în fiecare săptămână pentru știri proaspete de interes pentru fermieri.

 

 

 

 

 

Răspunde