Știri
Subvenții, știri și politici agricole
21/03/2016

În urma discuțiilor de săptămâna trecută de la Bruxelles, Comisia Europeană activează măsuri excepționale pentru susținerea fermierilor europeni afectați de criză. Este vorba de o măsură care permite stabilirea unor acorduri voluntare legate de producția de lapte, pe termen limitat. De asemenea, va crește temporar plafonul pentru ajutorul de stat. Puteți citi articoluldar și comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Executivul a adoptat hotărârea de guvern care permite sprijinarea sectoarelor de lactate și porcine prin ajutoare de stat. Sumele sunt 8.773.154 euro pentru sectorul de lapte și 2.372.804 euro pentru porcine. Condițiile de acordare sunt explicate pe larg în acest articol.

Ministrul Agriculturii a anunțat că începând din 21 martie, beneficiarii subvețiilor pentru motorină pot să îsi verifice conturile, deoarece au fost realizate plățile pentru trimestrul al IV-lea din 2015. Subvențiile pentru motorină se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei. Pentru mai multe detalii, cițiti articolul integral.

Cererea de hamei atinge niveluri record. Cauzele sunt recolta săracă de anul trecut, dar și reducerea suprafețelor cultivate. La acest context se adaugă cererea tot mai mare de bere artizanală, care necesită mari cantități de materie primă.

Mai multe despre evoluția berii artizanale și efectele asupra cererii de produse agricole specifice, în Studiul Rabobank care poate fi accesat aici în limba engleză.

Hameiul se află pe lista culturilor pentru care se pot cere Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT), iar lista lor completă este aici.

Așteptăm comentariile dumneavoastră cu sugestii sau păreri despre această rubrică.

Răspunde