Știri
Știri agricole esențiale
30/08/2016

Fermierii au ieșit din greva foamei după 7 zile, cu promisiunea APIA de a finaliza plățile pe zootehnie până în 31.08, la care se adaugă 4-5 zile pentru ca banii să intre în conturile fermierilor. Ceea ce înseamnă că dacă până în data de 7.09 fermierii nu vor avea sumele în cont, protestele se vor extinde și la Palatul Cotroceni. De asemenea, femierii sunt deja îngrijorați de soarta subvențiilor pe 2016 și de posibilitatea ca mulți dintre ei să le piardă în totalitate.

Vecinii noștri bulgari au ales alte scheme de subvenții, iar din declarațiile fermierilor rezultă faptul că sumele aferente se regăsesc în conturile lor de la sfârșitul lunii aprilie. România are o întârziere de 4 luni față de Bulgaria în finalizarea plăților. Aceste termene depășite duc la crearea unei piețe de credite agricole obținute de la APIA, printr-o adeverință punte ce vine cu noi reglementări.

De la Bruxelles vin noi scheme de sprijinire a agricultorilor aflați în dificultate. Suma alocată este de 500 de milioane de euro, dintre care 150 de milioane pentru crescătorii de vaci care reduc în mod voluntar producția de lapte, iar restul de 350 de milioane vor fi alocați de fiecare țară conform nevoilor specifice.

Vă reamintim că normele Uniunii Europene nu permit arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, nici pe terenurile arabile, nici în cazul pajiștilor permanente. APIA va sancționa fermierii care incendiază terenurile prin reducerea cuantumului schemelor de plăți directe, precum și ale ajutoarelor naţionale tranzitorii.

La final, prognoza meteo pentru luna septembrie indică temperaturi mai mari decât media anuală, cât și precipitații reduse mai ales în sud-estul țării.

Cum vă pregătiți culturile pentru venirea toamnei?

Răspunde