Știri
Situația actuală a plății subvențiilor
05/07/2016

Suntem deja în luna iulie și plata subvențiilor agricole este în continuare în prim plan. Mult așteptatele plăți pe zootehnie se află în întârziere, iar directorul APIA preconizează că banii pentru ANT bovine și ovine vor ajunge în conturile fermierilor în următoarele 5-7 zile. Beneficiarii acestor sume vor fi doar fermierii care au de primit ANT, dar nu și cei care au ANT si SCZ. Sprijinul cuplat zootehnic reprezintă sume mari pentru vaci de lapte si vaci de carne, mai mult de 400 de lei pe cap de animal. Pentru aceste subvenții încă nu există o dată preconizată de începere a plăților.

Luând în considerare toate datele care conturează situația actuală a plăților, agricultorii nu pot decât să privească cu rezerve ultima declarație a directorului APIA. Florin Faur dorește să se finalizeze toate plățile în luna iulie, dar termenul limită dat de minister este luna septembrie.

În România, subvențiile agricole nu doar că ajung cu întârziere, dar sunt impozitate. Ministrul Agriculturii a declarat că aceasta este o aberație fiscală și că trebuie să aliniem legislația cu cea a Uniunii Europene. Cu toate acestea, procesul de eliminare al impozitelor pe subvenții va mai dura.

Ministrul Achim Irimescu susține că este necesar un plan de sprijinire a agriculturii autohtone, care să includă infrastructură modernă pentru atragerea tinerilor, precum și comasarea fermelor pentru a fi viabile din punct de vedere economic.

Politica Agricolă Comună susține crearea cooperativelor agricole pentru a transforma fermele mici în exploatații profitabile. Faceți parte dintr-o cooperativă agricolă? Dacă nu, ați fi dispuși să deveniți membru?

Răspunde