Agricultura – viața mea
Secretele unei afaceri profitabile cu mure bio
18/09/2017

O idee de afaceri tot mai apreciata in randul fermierilor cu suprafete mici de teren este cultura de mure, o activitate din care agricultorii iscusiti pot scoate profituri consistente. Un exemplu in acest sens l-am regasit in comuna Stanesti, judetul Gorj, acolo unde Adrian Porei, preot paroh la Biserica „Sfantul Nicolae” din municipiul Targu Jiu, detine o plantatie de mur din soiul american Thornfree, pe o suprafata de 7.500 mp. Dupa un an plin de munca, familia Porei a fost mai mult decat incantata in acest sezon atunci cand au avut satisfactia sa constate ca recolta le-a depasit asteptarile.

„Am infiintat plantatia acum 3 ani, pur si simplu din dorinta de a face si altceva. Cred ca orice om ar trebui sa aiba o asemenea abordare, deoarece exista mult potential, mai ales in agricultura. Totul a plecat dintr-o vacanta, atunci cand am vizitat o plantatia de mure. Pur si simplu, ne-am indragostit de aceste fructe si de tot ce inseamna dezvoltarea lor si am decis sa incercam si noi o asemenea plantatie, care nu e foarte usoara”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Porei, proprietarul plantatiei „Mure Gorjenesti”.

Soiul de mur folosit in plantatia preotului Adrian Porei este Thornfree, caracterizat de o productivitate ridicata si recomandat inclusiv pentru culturile din zonele aride si cu ierni aspre.

„Pot spune ca nu ne-am asteptat la productia pe care am avut-o anul acesta. Plantatia a fost dezvoltata in etape, prin urmare existe plante si de anul trei, insa si plante de anul I. Cu toate acestea, pe suprafata pe care o detinem am reusit sa avem circa 3,5 tone. Pe langa asta si calitatea a fost deosebita. Am invatat si in continuare invatam cum sa crestem cat mai bine aceste plante, vrem sa ne punem de exemplu instalatie de picurare, plus alte investitii. Foarte importanta este apa, daca nu ai apa nu trebuie sa te apuci de agricultura, mai ales daca lucrezi cu mure, zmeura, afine”, ne-a mai spus producatorul.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de circa 6,2-6,5. Terenurile care ar trebui evitate sunt cele acide sau mlastinoase.

Perioada optima pentru plantarea murului este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, mai exact atunci cand plantele au iesit din vegetatie. De asemenea, plantarea se poate realiza si la inceput de primavara, in lunile martie si aprilie, de preferat inainte de intrarea in vegetatie. Pentru plantare este necesar sa realizam gropi adanci de circa 40 de cm si largi de circa 30 cm, in cadrul carora se va depune un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat.

„La o plantatie bio ai de munca foarte mult cu ingrijirea plantelor. Acesteia nu trebuie sa-i lipseasca gunoiul de grajd, apa si sa fie bineinteles curatat terenul de buruieni. Eu, ca si distante de plantare, am folosit 2,5 m intre randuri (daca se lucreaza mecanizat se va folosi 3-3,5m) si 1 m intre plante”, ne-a mai explicat Adrian Porei.

Pentru viitor, producatorul si-a propus dezvoltarea unui centru de procesare a fructelor si chiar intrarea pe piata cu un produs deosebit: „palinca de mure”.

„Am reusit sa conving cativa prieteni si sa ne extindem cu plantatiile. Lucram de asemenea si la un proiect pentru accesarea fondurilor europene in sensul dezvoltarii procesarii. Anul acesta de exemplu am incercat si am obtinut o palinca de mure de nota 1.000, cu un parfum exceptional. Desi este dificil sa accesezi fonduri europene, esti purtat numai pe drumuri dupa avize si aprobari, speram totusi sa fie un succes”, ne-a mai spus Adrian Porei. In acest sezon, producatorul din Gorj se pregateste pentru o noua etapa a afacerii sale, si anume comercializarea butasilor de mur.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu. Utile sunt de asemenea si taierile care au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate, ci si indepartarea portiunilor „bolnave”.

Murele fac parte din categoria fructelor de padure renumite pentru continutul bogat de antioxidanti si pentru gustul lor deosebit. De asemenea, murele sunt o sursa importanta de acid folic care intervine in functionarea sistemului nervos, precum si in prevenirea unor forme de cancer, precum cel de colon si de stomac.

Sursa:StiriAgricole.ro

Răspunde