Știri
Săptămâna 10-17 mai în agricultură
24/05/2016

Știrile agricole de actualitate sunt dominate de plata subvențiilor de către APIA și posibilitățile de finanțare europeană. Aceste plăți se efectuează într-un ritm care este considerat lent de către beneficiari, dar conform datelor disponible deja au fost transferați peste 210 milioane de euro. Data limită pentru realizarea plăților este de 30 iunie și oficialii APIA sunt încrezători că subvențiile vor fi plătite până la această dată.

Problemele din agricultură și întâzierea plății subvențiilor au dus la depunerea unei moțiuni simple la Camera Deputaților, de unde menționăm una dintre probele fizice prezentate de către Nini Săpunaru: dosarul de subvenție a scăzut cu 800 de grame față de anul trecut, de la 900 de grame în 2015 la 100 de grame în 2016. Se poate spune că cel puțin cantitatea de hărtii necesară este redusă. Votul final asupra moțiunii va avea loc în data de 17 mai.

Tot legat de legislația care afectează direct producătorii agricoli, este de menționat faptul că Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Confederaţia Patronală CONCORDIA cer deputaților să respingă legea care prevede achiziționarea produselor din lanțul scurt de aprovizionare.

Finanțările europene disponibile și în acest an pot aduce un sprijin economic micilor fermieri. Pentru a putea accesa măsura 6.3, ei trebuie să îndeplinească mai multe condiții în același timp.

Nu în ultimul rând, Ucraina a raportat un focar de pestă porcină africană, aproape de granița de nord a țării noastre.

Continuăm să vă aducem cele mai noi știri agricole și așteptăm părerile dumneavostră în secțiunea de comentarii.

 

Răspunde