Știri
Reglementări și ilegalități la APIA
13/09/2016

Am mai scris despre ajutoarele excepționale pentru bovinele de lapte, iar acum APIA ne informează că se pot depune cererile pentru a beneficia de banii europeni pentru producătorii de lapte de vacă. Banii se primesc pentru reducerea cantității de lapte livrate trimestrial, iar cererile se vor depune alături de documentele justificative la centrele județene.

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ pentru acordarea unui sprijin de minimis în valoare de patru milioane de euro pentru achiziționarea de junici. Se pare că se vor aplica reguli similare cu cele din 2014, pentru ca acest ajutor să fie utilizat de micii fermieri, care dețin între 3 și 10 capete.

Un alt ajutor care ridică probleme agricultorilor este subvenția la motorină. Aceasta se plătește trimestrial și constă în rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă în valoare de 1,7975lei/litru. Pentru a reduce problemele cauzate de plata întârziată a acestei subvenții, Ministerul Agriculturii propune ca fiecare centru județean APIA să poată autoriza plata subvenției la motorină.

Fermierii se plâng de mai multă vreme de nereguli la APIA, iar acum procurorii Direcției Naționale Anticorupție vin cu dovezile. Conform unui comunicat al DNA, Ilioiu Corina-Isabela, funcționar la Centrul Județean Hunedoara se află sub control judiciar pentru obținere pe nedrept de fonduri europene prin folosirea de acte false. La Craiova, procurorii DNA au trimis în judecată până acum 3 angajate APIA Dolj tot pentru aceeași acuzație.

Al treilea caz este din județul Cluj, de data aceasta acuzatul se află în arest preventiv. Onacă Olimpiu Ioan, secretar al primăriei comunei Iara, este acuzat că a eliberat adeverințe de teren false, în perioada 2009-2014. Aceste adeverințe au fost folosite la obținerea de fonduri europene pe nedrept, în valoare de peste 1.100.000 lei. APIA anunță că doar o mică parte a sumei a putut fi recuperată.

Dacă cunoașteți cazuri de corupție, le puteți sesiza direct pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție.

Răspunde