Agricultura – viața mea
Recoltarea porumbului iarna
16/01/2018

Florin Cristian Costea, fermier din Gurasada,  județul Hunedoara, nu a reușit să recolteze porumbul în perioada optimă, așa că a decis ca acum, după Anul Nou, să bage combinele în câmp pentru a aduna roadele muncii sale. Agricultorul a declarat ca a avut 10% pierdere pentru că nu l-a recoltat în toamnă.

Recoltarea porumbului iarna a devenit deja un obicei pentru agricultorul hunedoarean care ne-a explicat de ce optează pentru a strânge mai târziu cultura din câmp.

S-a mai întâmplat să recoltăm după Anul Nou. Anul trecut am recoltat pe 2 ianuarie, am avut doar o zi de recoltat. Eu pentru că am combină fac și prestări de servicii și mă întind mai mult cu lucrările, las porumbul meu mai la final. Am probleme cu umiditatea întrucât câmpul este înconjurat de Mureș și nu pot să intru nici toamna devreme în el. Când îi scade lui umiditatea, dacă se strică vremea, iar este o problemă că nu mai pot recolta”, ne-a împărtășit fermierul.

Din totalul de 75 de hectare, Florin Cristian Costea a pariat anul trecut peste jumătate din suprafață pe porumb. ”Eu lucrez cu un prieten, eu am undeva la 48 de hectare și el are 27 de hectare, facem și prestări servicii doar la recoltat. După Anul Nou  am intrat la mine la recoltat, am mai fost la cineva, de luni tot recoltez, cred că am 30 de hectare recoltate și mai avem de recoltat 20 de hectare”, ne-a comunicat agricultorul.

Chiar dacă porumbul recoltat are o umiditate mai mare, hunedoreanul este mulțumit că a reușit să-și adune cultura din câmp cu o producție peste medie: ”Lucrăm cu hibridul Pioner P 9903 și l-am recoltat cu umiditatea de 19,3% de dimineață – a fost băiatul la probă. Am avut o medie de 8.700 de kilograme la hectar”, a relatat Costea Florin Cristian.

Legat de tehnologia folosită la porumb, fermierul ne-a împărtășit că urmat lucrările de bază pentru pregătirea solului și, spre fericirea sa, a fost ferit de probleme și nu a trebuit să facă nici un tratament. ”Semănatul l-am făcut în intervalul 27 aprilie – 1 mai. La noi în zonă este un teren destul de ușor, am arat, am băgat direct freză și am venit cu semănatul. La semănat i-am dat 100 de kilograme de uree, la o săptămână după semănat am venit cu Adengo până să răsară, la prășit am administrat 100 de kilograme de nitrocalcar și atât. Anul acesta nu am mai intervenit cu corecție la erbicid, nu a mai fost nevoie. Nu am avut nici o problemă până acum cu porumbul, nici în timpul vegetației și nici acum și nu am făcut nici un tratament”, s-a arătat mulțumit fermierul care și-a recoltat porumbul în miezul iernii, înainte de venirea ninsorilor.

Sursa:http://agrointel.ro/91449/recoltarea-porumbului-iarna-ce-pierdere-a-avut-fermierul-florin-costea-la-recolta-culeasa-dupa-anul-nou/

 

Răspunde