Agricultura – viața mea
Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească
25/10/2018
Johann Fischhofer este un fermier austriac umblat în lume, cu o
afacere de familie prosperă într-o mică localitate din Alpi numită
Tiefgraben. Credea că le-a văzut și mai ales le-a gustat pe toate
în materie de brânză, mai ales de brânză maturată. Și, totuși, cu
siguranță, despre vizita unui grup de fermieri din România se va
vorbi mult timp de acum încolo în exploatația de vaci de lapte a
familiei Fischhofer.
În Alpi, brânza este regină. Nu pleacă din ferme cu mai puțin de
13 euro kilogramul dacă respectă rețeta tradițională, iar pentru
producătorii austrieci, este mândrie locală. Poate de aceea reacția
unui fermier care a gustat prima dată brânză maturată din România
valorează milioane. Milioane de euro, zeci, chiar sute de milioane
de euro – cam cât ar trebui să fie valoarea exporturilor de brânză
românească dacă am avea aceeași deschidere pe piață cum au
producătorii din Alpi.
Astfel, deși scopul vizitei în Austria a fost acela ca fermierii
români să învețe cum să facă brânză maturată, în final, austriacul
a fost cel care a trăit experiența vieții lui. În cadrul vizitei
la mica unitate de procesare din Tiefgraben, Johann Fischhofer a
avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, un fermier din
Covasna a scos din ”traistă” trei sortimente de brânză maturată
realizatedupă o tehnologie elvețiană ”adaptată” cum numai noi românii
ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat
”omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză
maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată.
Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul
în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici
un chip să își mascheze surprinderea.
”Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum,
este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce
privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar
gustul este unic. Nu știam că români fac o brânză așa de bună.
Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea
superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”,
a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea
lui vizavi de brânza pe care a degustat-o. Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul
din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la
vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și
o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa, așa
cum mai demult confirma și prințul Charles, un susținător al
Transilvaniei.
Iar la finalul vizitei, probabil atât fermierul din Tiefgraben, cât
și grupul de fermieri din România au rămas cu o dilemă: dacă noi
facem brânză mai bună, de ce vesticii sunt lideri pe piață, iar noi
ne lovim mereu de piedici și șicane pe piețele din UE?
Categorii
Ultimele articole
- > 6 lucrări în livadă pe care este obligatoriu să le faci în luna iulie
- > Soluția de drojdie pentru grădină!
- > Știai că mărarul trebuie plantat lângă morcov și varză? Iată cum să asociezi corect plantele în grădină pentru a te bucura de o recoltă generoasă
- > Ardei pentru umplut (conservați pentru iarnă)!
- > Sarmale de urda in foi de vita
Răspunde