Utile
Plante perene pornite din semințe
18/04/2019

În ce privește plantele perene, este mai productiv să plantezi plante divizate din alte plante, mature. Poți avea astfel ocazia să ai flori în intermediul primului an de la plantare. Dar este mult mai ieftin să începi cultivarea unor plante perene de la semințe. Și există astfel de plante care dau flori încă din primul an de la însămânțare, sau măcar din al doilea. Dau mai jos o listă de astfel de plante perene, atașând și adresa onlien unde se pot cumpăra astfel de semințe.

Allium

allium

Allium Globemaster (foto) produce flori mari, de culoare mov – violet. Se recomanda o groapa adanca cat de 2-3 ori inaltimea bulbului (mai adanca in zonele reci, mai mica in zonele de campie).

Înflorește in lunile de vara, iulie – august, putand fi asezati in amestec cu alte plante ce infloresc in acea perioada. Talia plantei este de aprox 80 de cm.

Allium se comporta bine la loc insorit, asadar e bine sa asezati bulbii intr-un loc in care soarele este generos. Bulbii se aseaza cu mugurele in sus. Bulbii de Allium se pot pastra 3-4 ani in acelasi loc, oferind aceeasi inflorire deosebita an de an. Singura conditie este aceea de indepartare a florilor atunci cand floarea incepe sa se ofileasca.

In acest fel, planta va canaliza energia catre bulb, putând duce la o noua inflorire in anul ce urmeaza.

Rudbeckia

rudbeckia

Rudbeckia hirta (FOTO) este o plantă decorativă ce înflorește în lunile iulie-octombrie. Înălțimea – 60 cm.

Poti semana direct la locul de inflorire in intervalul aprilie – mai, in pamant maruntit, preparat inainte. Seamana in randuri si acopera cu un strat fin de pamant, de aprox. 0.5 cm.

Dupa rasarire, rareste plantele la distante de 30 de cm una de alta.

In cazul semanarii directe, in gradina, inflorirea va avea loc in intervalul august-octombrie.

Există în comerți mai multe oferte din specia Rudbeckia, este de unde alege…

Gaillardia

gaillardia

Gaillardia Goblin (foto) este o planta decorativa, cu flori mari si spectaculoase, cu frunzis stralucitor, potrivita pentru gradini, balcoane si ghivece. Florile sunt de culoare rosie, cu bordura galbena, iar frunzele sunt mici, de culoare verde inchis, acoperite cu perisori fini.

Se poate semana atat in interior, cat si la exterior.

Pentru ca planta sa infloreasca in anul semanarii, se recomanda semanatul la interior, in mini rasadnite, la lumina si caldura, la o adancime de 0.5 cm. Substratul trebuie bine pregatit si udat in prealabil. Este necesara pastrarea substratului de semanat umed, si la o temperatura de 15-20 de grade C. In conditii normale, rasadurile apar dupa 14-28 zile. Cand plantele sunt suficient de puternice, se pot repica in ghivece mai mari. Inainte de transplantare este bine sa obisnuiti plantele tinere cu temperatura exterioara. Se planteaza la distante de 25 de centimetrii intre ele.

La exterior, se recomanda semanarea in pat de seminte, la o adancime de 0.5 cm in substrat bine udat in prealabil. Se transplanteaza la locul definitiv, la distanta 25 cm intre plante, la loc insorit. Vor inflori anul urmator.

Sfat: Indepartati florile fanate pentru prelungirea infloririi

Linum

linum

LINUM grandiflora (Blue Dress) (foto) este o planta anuala care se autoinsamantează, deci o putem socoti ca fiind perenă.

Combinatia intre florile diafane si frunzisul dantelat sunt un tablou pe care, oricand ti-l doresti in gradina.

Aquilegia

Aquilegia

Aquilegia sau Căldărușa este prezentă în mai multe forme. În ce privește Căldărușa ”Red Hobbit”, cu ajutorul acestei varietati de caldarusa puteti obtine straturi mixte deosebite. O puteti asocia cu Clematita „Jackmanii”, „Multi Blue” sau cu alte caldaruse precum varietatea „Black Barlow”, care are flori inchise la culoare.

Sapati groapa pentru plantare, afanati solul, imbunatatiti solul prin amestecarea lui cu balegar. Asezati balotul de radacini la adancimea corecta, astfel incat partea superioara a acestuia sa fie chiar sub nivelul solului, completati cu pamant, presati ferm si udati imediat. Caldarusa prefera un loc in soare direct sau la umbra partiala precum si un sol bine drenat, bogat in humus.

Infloreste din luna mai pana in iunie si, daca florile trecute sunt tunse, va avea si al doilea val de inflorire, mai putin bogat, dar la fel de frumos. Pentru revigorarea plantei se recomanda tunderea ”la ras” a tufei dupa cea de-a doua inflorire.

Lupinus

lupin

Lupinii pitici cresc cel mai bine in pamant usor, putin acid si bine drenat, cu continut de nisip, intr-un loc insorit sau partial insorit. Faceti o groapa potrivita; imbunatatiti pamantul de gradina cu turba. Partea superioara a radacinilor trebuie sa fie chiar sub nivelul solului. Umpleti groapa cu pamant si presati ferm. Udati imediat dupa plantare.

Deoarece cresc compact si au o combinatie de culori foarte placuta, lupinii pitici sunt perfecti pentru borduri. Puteti planta aceste plante perene colorate langa margaretele colorate (Tanacetum Coccineum) si Sidalcea Oregana ‘Party Girl’.

Primula

primula

Primula sau Ciuboțica cucului se va semana in mediu protejat, in pastile de turba jiffy sau in ghivece sau rasadnite incropite. Important este alegerea celui mai bun substrat (pamant de flori). Se recomanda folosirea unui pamant fin, nebolovanos, care nu formeaza crusta. Formarea crustei duce la impiedicarea plantei de a rasari.

Seamana semintele de Primula (Ciubotica Cucului) in intervalul ianuarie – iunie dupa metoda descrisa mai sus. Acopera semintele cu un strat fin de pamant, si uda bine. Pe tot parcursul perioadei de rasarie, vom urmarii pastrarea unei temperaturi de 10-15 grade, si udarea constanta a substratului, evitand uscarea completa a acestuia. In aceste conditii, primele plante vor aparea in 21-42 de zile. Le poti transfera in ghivece cand acestea sunt suficient de mari pentru a le putea manevra (in general la 60 de zile de la rasarire).

In cazul in care doresti sa le plantezi in gradina, o poti face! Sa spunem ca un rasad plantat in gradina in iunie, anul curent, va inflori in martie anul urmator. Ideal este pastrarea plantelor de primula afara pe timpul toamnei si iernii (protejate cu ceva frunze/rumegus) si introducerea acestora in casa in momentul aparitiei bobocilor.

Echinacea

echinacea
 
Echinaceea (foto: Echinacea purpurea) se va dezvolta bine in gradini mai uscate, dar faptul deosebit legat de aceasta planta este ca suporta umbra rara si pamantul bun. Singurul lucru care ar scurta durata de viata este pamantul constant mlastinos sau dens si argilos. Imbunatatiti pamantul slab de gradina cu compost si granule de balegar. Plantati echinaceea la adancimea potrivita. Partea superioara a radacinii trebuie sa fie putin sub nivelul solului. Umpleti groapa cu pamant si presati ferm. Udati imediat dupa plantare.
Florile mari, ca niste margarete, ale Echinaceei sunt atragatoare in orice bordura. Aceste flori roz pot fi plantate alaturi de Iarba talharului (Stachys Officinalis ‘Rosea’), brumarele (Phlox), nemtisor (Larkspur) , precum si langa alte ierburi ornamentale, pentru a crea o combinatie deosebita. Echinaceea arata impresionant cand este plantata in grupuri mari.

Echinaceea este o planta perena care creste usor si are nevoie de ingrijiri minime. Aveti grija ca pamantul din jurul radacinii sa nu se usuce. Infloreste din iunie pana in august, mai ales daca indepartati frunzele uscate pentru a nu permite formarea semintelor. Tulpinile de deasupra pamantului se vor usca iarna. Iarna, acoperiti planta cu un strat de frunze uscate deoarece, in special in aceasta perioada, planta nu suporta pamantul ud. Primavara, taiati toate frunzele si veti observa curand cum dau lastarii tineri.

Kniphofia

1Kniphofia sau Crinul făclie trebuie pozitionat la soare sau in semi-umbra, cu toate ca nu va inflori la fel de bine la umbra. Cel mai bine creste in pamant fertil, acid sau neutru, umed dar bine drenat, imbunatatit cu humus. Faceti o groapa potrivita, imbunatatiti solul cu granule de balegar si plantati crinul faclie la adancimea potrivita in groapa, mentinand o distanta de aproximativ 50 cm intre plante. Partea superioara a radacinii trebuie sa fie putin sub nivelul solului. Acoperiti cu pamant si presati ferm. Udati imediat dupa plantare.

Crinul faclie da un aer exotic gradinii dumneavoastra. Frunzele sale inguste si florile colorate fac din crinul faclie o planta de bordura foarte populara. Plantati-l intre plante de talie mai joasa cum ar fi Gazania Splendens sau in combinatie cu plante mai inalte cum ar fi crinul incas (Alstroemeria) si iarba de Pampas (Cortaderia Selloana).

Crinul faclie este o planta perena care poate ramane in acelasi loc mai multi ani. Este important ca solul sa fie bine drenat mai ales iarna. Indepartati tulpinile florilor uscate pentru a stimula cresterea. Legati frunzele la un loc pentru iarna si acoperiti planta cu un strat de fan sau paie. Primavara, taiati toate frunzele si veti observa curand vlastarii noi.

Leucanthemum

margarete

Leucanthemum sau margaretele (foto: Leucanthemum superbus),  vor iesi in evidenta in borduri. Florile lor mari sunt si mai frumoase in vecinatatea altor specii cu flori care infloresc vara devreme, cum ar fi nalbele pestrite (Sidalcea oregana „Partygirl”) sau talpa ursului (Acanthus mollis). De asemenea, vor fi extrem de atractive si plantate in grupuri mari sau imprejmuite de un gard viu de buxus!

Faceti o groapa potrivita in sol afanat si fertil. Orice pamant bine drenat este bun, dar adaugati niste var in cazul in care este prea acid. Puteti imbunatati pamantul slab de gradina cu compost si granule de balegar. Plantati margaretele la adancimea potrivita. Partea superioara a radacinii trebuie sa fie la numai cativa centimetri sub nivelul solului. Nu plantati prea adanc! Umpleti groapa cu pamant si tasati ferm. Udati imediat dupa plantare si asigurati-va ca solul are un drenaj bun, caci nu tolereaza umiditatea in perioada de iarna.
„Wirral Supreme” creste bine si infloreste in locuri insorite sau partial umbrite. Cel mai bun timp pentru plantare este intre septembrie si octombrie.

Dianthus

1

Dianthus sau garofițele (foto: Dianthis Barbatus, Garofițe turcești) se plantează fie in borduri ori in straturi, fie intr-un ghiveci de flori. Afanati bine pamantul si plantati radacinile garofitelor de gradina la adancimea corespunzatoare. Partea de sus a radacinii trebuie sa fie putin sub nivelul solului. Completati cu pamant si apasati ferm. Udati imediat dupa plantare. Dianthus plumarius creste bine intr-un loc cu soare sau partial umbrit, in soluri poroase, bogate in oxid de calciu (var).

Garofitele de gradina trebuie udate cu regularitate pentru a nu permite uscarea pamantului de la radacina. Pamantul nu trebuie sa fie nici prea ud, mai ales iarna. Pentru a stimula inflorirea, indepartati florile ofilite ale garofitelor Dianthus plumarius. Pentru a incuraja inflorirea continua in timpul verii, este bine sa indepartati cu regularitate florile ofilite.

 

 

Răspunde