Agricultura – viața mea
Metoda leneșă de cultivare a roșiilor!
25/02/2019

Această metodă de cultivare a roșiilor constă în faptul, că munca de bază de pregătire a gropilor pentru creșterea culturilor se desfășoară toamnă târziu sau la începutul primăverii, când în grădină nu crește practic nimic.

Metoda permite să reduceți semnificativ timpul pentru plantare. Și încă un moment la fel de important – legarea plantelor, crescute astfel, durează mult mai puțin decât în alte cazuri.

1.Se sapă gropi cu adâncimea de 30 cm și lățimea de 45-50 cm, la o distanță de 1,2-1,3m una de cealaltă.

2.Pământul, scos din gropi, rămâne pe teren.

3.Fundul gropilor se afânează cu o furcă la adâncimea de 15-20 cm. Astfel rădăcinilor le va fi mai ușor să pătrundă în sol, deaorece cu cât sunt fixate mai adânc, cu atât mai bună va fi alimentarea plantei cu umiditate, va fi nevoie de udări mai rare, iar probabilitatea putrezirii legumelor din cauza solului uscat scade semnificativ.

4.În mijlocul gropilor se înfige câte un țăruș cu înălțimea de 2-3m.

5.Apoi, în gropi se toarnă câte o găleată de gunoi putrezit de grajd.

6.Se adaugă câte o găleată de orice humus sau sol de pădure.

7.Apoi câte o găleată de nisip.

8.La sfârșit, gropile sunt umplute cu pământul scos mai devreme, în care se adaugă 1/3 pahar (250 ml) de îngrășământ cu azot-fosfor-potasiu și 1 borcan (500 ml) de cenușă.

9.Amestecați foarte bine conținutul gropilor, iar din pământul rămas faceți în jurul lor borduri de 6-8 cm înălțime.

10.Gropile sunt gata. În fiecare groapă se plantează câte 3-5 tufe de plante de același soi.

Cum se plantează răsadurile:

1.Primăvara, când nu mai este pericol de îngheț, faceți gropi la o adâncime de 40-50 cm și la o distanță de 7 cm de bordură, folosind un țăruș lung, drept și cu vârful ascuțit (îl puteți face din coada unei lopeți vechi).

2.Scoateți din pământ răsadurile înflorite din seră. Acestea trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 55-60 cm.

3.Scuturați rădăcinile de pământ și le tăiați, astfel încât să încapă liber, fără să le îndoiți, în groapa pregătită.

4.Rupeți frunzele inferioare, păstrând doar 2-3 frunze superioare.

5.Introduceți planta în groapa făcută în pământ.

6.După ce completați toate gropile, luați stropitoare, îndepărtați sita și, cu jet puternic de apă, spălați pământul din groapă, astfel încât acesta să umple toate spațiile cu răsaduri. De obicei, e nevoie de 1 stropitoare cu apă pentru fiecare groapă.

După ce ați plantat toate răsadurile, mulciți pământul din gropi, până la marginea bordurii, cu orice aveți la îndemână: rumeguș, frunze, paie mărunțite, ziare rupte bucăți și mototolite, coji de semințe de floarea soarelui etc.

Dacă nu faceți acest lucru, va fi nevoie să udați plantele de 2 ori mai des, iar după fiecare irigare sau ploaie, să afânați stratul superior al solului. Mulciul permite menținerea umidității și protejează rădăcinile plantelor de supraîncălzire.

Sub el apar o mulțime de râme, care vor afâna solul în locul dumneavoastră, fără să deterioreze rădăcinile, fertilizându-le în același timp cu activitatea lor.

Pe viitor, toată îngrijirea plantelor se reduce la legarea tulpinilor de țăruș. În plus, toate culturile sunt legate cu o singură panglică sau sfoară. Lăstarii secundari nu se taie. Roșiile, care cresc, de asemenea nu mai necesită să fie legate separat, deoarece ele singure se localizează comod pe frunzele și tulpinele îngroșate.

Nici fertilizarea roșiilor nu este necesară, deoarece toate îngrășămintele (gunoiul de grajd, azotul-fosforul-potasiul și cenușa) au fost adăugate în momentul pregătirii gropilor.

Doar în cazul unui număr foarte mare de legume, puteți turna în fiecare groapă, o dată la 2 săptămâni, câte 1-2l de soluție de gunoi de pasăre (găinaț), diluat cu apă (1:50) sau de gunoi de grajd (1:25).

Plantele trebuie stropite de 3 ori:

1.Înainte de plantare – cu soluție 1% de zeamă bordeleză sau fungicid.

2.Apoi la 15-20 de zile și la 35-40 de zile după plantare – cu soluție de fungicid.

Roșiile plantate astfel dau o mulțime de rădăcini suplimentare pe tulpina îngropată, încep să crească, cresc și se dezvoltă rapid.

Din fiecare groapă, cu îngrijire minimă, puteți strânge câte 25-40 kg de roșii. De ce oare mai are nevoie un cultivator de legume amator?

Spor la grădinărit!

Răspunde