

Suntem în inima Transilvaniei, unde gastronomia are un specific aparte datorat multiculturalități și diverselor etnii care au influențat și marcat bucatăria locală. Așadar prima noastră rețetă este o cremă de brânză de inspirație maghiară numită körözött.
Care sunt ingredientele de care avem nevoie ?
- 1 ceapă roșie de mărime mijlocie sau 3-4 fire de ceapă verde; alternativ, putem folosi doar 2-3 căței de usturoi
- 500 g brânză proaspătă de vaci
- 250-300 g de brânză de burduf
- 100 g unt
- sare după gust
- 1 linguriță boia iute
- 1 linguriță boia dulce
- boabe de chimen
- opțional pentru servire, coji de mini ecleruri, ardei, roșii.
Începem prin a scoate din frigider lactatele pentru ca în clipa în care le preparăm să fie ușor de amestecat. Recomandarea noastră este să le lăsam jumătate de oră la temperatura camerei, iar în cazul untului este bine să fie cât mai moale, dar nu topit.
Între timp, tăiem ceapa mărunt și punem un pic de sare peste ea, pisăm cam jumătate de linguriță de boabe de chimen în mojar. Într-un vas se amestecă cu mixerul până la omogenizare untul moale, brânza de vaci, jumătate din cantitatea de burduf, ceapa și chimenul.
Este important să gustăm amestecul. În funcție de preferințe și de tipul de brânză de burduf, care poate fi mai puternic sau mai slab aromată, adăugăm întreaga cantitate. Rezultatul trebuie să fie o cremă de brânză în care se îmbină aromele, nu o cremă de brânză de burduf.
Cele 2 tipuri de boia se adaugă la final, pentru culoare și gust picant. Se lasă la fridiger câteva ore pentru a se pătrunde bine și pentru a obține savoarea specifică.
Fiind o cremă decorativă, se poate servi pe pâine, pe felii de ardei colorate sau roșii.
O altă variantă de servire pentru körözött este umplerea unei coji de choux a la creme sau mini ecleruri.
Vă dorim un sfârșit de săptămână cât mai plăcut și gustos!
- > 6 lucrări în livadă pe care este obligatoriu să le faci în luna iulie
- > Soluția de drojdie pentru grădină!
- > Știai că mărarul trebuie plantat lângă morcov și varză? Iată cum să asociezi corect plantele în grădină pentru a te bucura de o recoltă generoasă
- > Ardei pentru umplut (conservați pentru iarnă)!
- > Sarmale de urda in foi de vita