Utile
Informatii privind tratamentele ce se aplica pomilor fructiferi in perioada toamna-iarna
29/09/2017

Tratamentele aplicate pomilor fructiferi si vitei de vie in perioada toamna – iarna ,au rolul de a combate insectele aflate in stadiul de iernare , a unor bacterii si ciuperci ce pot provoca boli grave acestor plante ;se urmareste combaterea paduchilor testosi, in special a larvelor paduchilor de San Jose.
Aplicarea tratamentelor descrise mai jos se va face numai in perioada de repaus vegetativ, atunci cand pe pom nu mai este nici o frunza (in perioada de toamna) ; daca dorim repetarea in primavara a tatamentului , nu vom aplica uleiul horticol si fungicidul cupric decat pana in momentul umflarii mugurilor.
Un alt aspect important de care trebuie tinut cont este factorul meteorologic, nu se vor aplica substantele pentru protectia pmilor fructiferi si a vitei de vie daca se inregistreaza temperaturi negative, conditii de ploaie sau ninsoare si vant puternic.
Pentru cea mai buna reusita si pentru o populatie cat mai redusa de paduchi de San Jose si acarieni, se va respecta urmatorul plan care se aplica tuturor tipurilor de pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, piersic, nectarin, cires, visin, etc, dar si pentru vita de vie si arbusti decorativi).
Tratamentul numarul 1 – consta in folosirea a unor tipuri de fungicide pe baza de cupru , marea majoritate a fermierilor folosind Zeama Bordeleza , produs ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat. In mod normal, la tratamentul de iarna se va folosi o concentratie de 100 grame Zeama Bordeleza dizolvata in 10 Litrii de apa , acest tratament se va aplica in lunile noiembrie – decembrie ,cand toate frunzele au cazut . Subsatanta va fi pulverizata pe toata suprafata pomului , coroana – trunchi ,coaja capatand o nuanta albastruie. Dupa o perioada de 2-3 saptamani se va aplica un ulei horticol.
Zeama Bordeleza sau orice alt fungicid cupric ales de dumneavoastra pentru efectuarea tratamentelor de iarna, nu se va amesteca cu insecticidele sub forma de ulei (confidor, nuprid, etc.). Din aceasta cauza, urmatorul tratament se va efectua la o distanta de minim 1 saptamana, fata de primul tratament.
Tratamentul numarul 2 - se refera la uleiul horticol , cand spunem ulei horticol ne referim la insecticidele cu formulare ulei, destinate combaterii paduchelui de San Jose in stadiul de iernare, dar si a altor insecte si acarieni. Produsele tip ulei horticol destinate aplicarii in aceasta perioada, precum Confidor Oil sau Nuprid Oil, contin ca substanta activa imidacloprid, in concentratie de 4 grame pe litru.
Tratamentul 2 se va aplica la minim o saptamana dupa aplicarea tratamentului 1, folosind o doza de 100 ml de produs la 6 litrii apa.
Aplicarea corecta a tratamentelor din faza de repaus, vor asigura plantelor un start corect in faza de vegetatie, oferindu-va dumneavoastra confortul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie, se va alege un plan de tratamente fitosanitar in functie de speciile pomicole existente in livada. Tratamentele din faza de rapaus sunt tratamente generale.

Sursa:pomfruct.ro

Răspunde