Utile
Informatii privind taierile de formare si intretinere la coacaz
16/10/2017

Coacazul poate fi condus sub forma de tufa sau de gard fructifer; el este un arbust fructifer de talie mica care care nevoie de taieri.Taierile la coacaz se realizeaza primavara devreme , inainte de umflarea mugurilor.
1. Primele taieri sunt cele de formare a tufei(perioada acestora este de 4 ani):
-prima taiere se face primavara devreme si presupune scurtarea tulpinii la 3-4 de muguri bine evidentiati sau la 20-30cm.Din lastarii ce pornesc din zona coletului in anul 1 , se vor oprii doar 5 sau 6 , restl se vor suprima prin taieri in verde – din zona coletului.
-in anul 2 de la plantare , din cele 6 tulpini se vor taia doua, astfel incat in primavara anului 2 vom avea 4 tulpini formate.
-in primavara anului 3 , se vor mentine toate cele 4 tulpini (de anul 2) plus inca 5 tulpini anuale crescute in anul 2, restul tulpinilor anuale crescute in anul 2 se vor elimina.
Procedand astfel , la finalul anului 4 ,cat dureaza formarea tufei ,vom avea circa 20 de tulpini in tufa.
2. Taierile de intretinere la coacaz sunt anuale si presupun :
-eliminarea din tufa a tulpinilor mai batrane de 5 ani;
-in locul ramurilor care se inlatura se vor pastra un numar egal de ramuri anuale provenite din zona coletului;
-se vor elimina tulpinile de vigoare slaba din zona coletului;
-tulpinile de pe sol fie se suprima , fie se taie deasupra unei ramuri anule;
-se vor suprima tulpinile rupte sau spintecate.
Nu se va scurta varful ramurilor anuale , ele cresc doar rin mugurele terminal, acesta scurtare se face doar pentru scaderea numarului de fructe , efect nedorit.
In cazul in care tufa nu are intre 16-20 de tulpini si nici nu pornesc noi tulpini din zona coletului , se va proceda la scurtarea a 3 sau 4 ramuri anuale la cep; aceasta scurtare se face numai pentru a stimula cresterea de noi tulpinidin zona cepului.

Sursa: https://pomfruct.ro/arbusti-fructiferi/coacaz/

Răspunde