Știri
Informații actuale despre subvenții
16/08/2016

Acum 2 săptămâni, în data de 1 august, mai mulți fermieri au intrat în greva foamei. Acest protest a fost suspendat cu condiția ca 95% dintre fermieri să fie plățiti până în data de 15 august. Domnul Costel Caraș a publicat o listă cu fermierii care i se vor alătura în greva foamei dacă până astăzi la ora 13 nu sunt publicate și confirmate plățile către fermieri. În acest moment, înca se așteaptă un răspuns oficial din partea autorităților.

Cei de la APIA au lucrat în acest sfârșit de săptămână pentru a autoriza la plată sprijinul cuplat pentru vacile de carne cu o valoare de 1.222 euro pe cap de animal. Problema de care se plâng majoritatea agriculturilor este cea a intrării efective în cont a banilor, după ce au primit decizia de plată, fapt menționat pe pagina domnului Costel Caraș, care menține o comunicare constantă cu fermieri din toată țara.

Un alt motiv pentru care nu s-au efectuat plățile și unii fermieri nu au primit nimic este o ordonanță din anul 2011 care se aplică și în cazul cererii unice de plată. Înainte de cererea unică, dacă apărea o problemă pe o schemă de plată, celelalte scheme erau plătite. Acum, un litigiu blochează întreaga cerere, afectând mai ales fermierii cu exploatații agricole mari.

Trebuie să menționăm că subvențiile care sunt la rădăcina acestor probleme sunt cele pentru anul 2015, iar noi deja ne aflăm la jumătatea lunii august 2016. Deja se pune problema subvențiilor pentru anul 2016, a avansurilor și a adeverințelor care permiteau contractarea de credite în contul subvenției. Din informațiile disponibile până acum, din cauza prelungirii plăților pe 2015, plățile pe 2016 vor începe la 1 decembrie, fără avansuri și adeverințe pentru credite.

Ultimul raport al APIA asupra stării plăților este disponibil aici. Responsabilitatea întârzierii plăților pare să fie la Ministerul Agriculturii, care a plătit mai puțin de jumătatea sumei alocate agriculturilor pentru acest an.

Vă vom menține informați asupra situației subvențiilor și protestelor!

Răspunde