Rețete
Hribi la borcan pentru iarnă - mânătărci sau pitoance în ulei cu usturoi
12/07/2018
Ingrediente :
  • 500 g hribi (mânătărci, pitoance, pitarce, porcini)
  • sare, piper
  • 2 felii de lămâie
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 căței de usturoi
  • puțin cimbru uscat

Cum se face rețeta de hribi la borcan pentru iarnă – mânătărci sau pitoance în ulei cu usturoi?

Cum se pregătesc hribii pentru conservat?

Mai întâi am toaletat ciupercile. Le-am curățat piciorușele cu un cuțit și le-am îndepărtat părțile cu defecte. Le-am clătit rapid prin jet de apă rece ca să scap de iarba, frunzele și pământul de pe ele. Mi-am pregătit usturoiul și cimbrul.

Am tăiat hribii în felii subțiri.

Am pus la fiert o oala cu 1 L de apă + 2 lingurițe de sare. Când aceasta a început să clocotească am așezat hribii în ea împreună cu 2 felii de lămâie.

Am fiert hribii 3 minute (cronometrate din momentul în care apa a reînceput să clocotească). Apoi i-am scos cu o spumieră într-un castron plin cu apă foarte rece în care am pus și câteva cuburi de gheață. Prin răcirea bruscă se oprește procesul de fierbere. După 5 minute am pus hribii la scurs într-o strecurătoare.

Feliile de lămâie se pot arunca, ele și-au făcut treaba. Dar, NU aruncați apa cu sare în care au fiert hribii! Dacă se lasă la decantat (pe fundul oalei se aduna resturi de nisip, pământ) ea poate fi filtrată și folosită la supa cremă. Poate fi păstrată la frigider 2-3 zile.

Cum se condimentează și marinează acești hribi la borcan?

Ciupercile scurse le-am mutat într-un castron curat. Le-am presărat cu piper măcinat, puțin cimbru uscat și cu usturoiul zdrobit. Nu exagerați cu aromele pentru că veți acoperi aroma naturală a mânătărcilor. Sunt și rețete cu dafin sau cuișoare însă nu sunt pe gustul meu deloc. Am turnat și vreo 100 ml de ulei.

Sursa:https://savoriurbane.com/hribi-la-borcan-pentru-iarna-manatarci-sau-pitoance-in-ulei-cu-usturoi/

Răspunde