Agricultura – viața mea
Fruct gigant produs în România! Iată cum arată acesta
06/08/2018

Este un fruct gigant ce rar se găsește în România, iar ideea de a-l planta aparține unui craiovean.

Petrișor Calangiu este craioveanul care a pus bazele afacerii cu mure gigant, intr-un cartier din Craiova.

Afacerea a luat naștere după ce românul, Petrișor Calangiu, a văzut la televizor, atunci când locuia și muncea în Italia, un reportaj despre mure. Aceasta s-a gândit că murele îl vor face să revină în țară, scrie mediafax.ro.

Acesta nu a ales o plantație cu mure normale, ci unele gigant, 5 mure cântărind 100 de grame.

„2018 este al doilea an când recoltăm fructe, iar plantaţia are trei ani. Ideea a venit ca un fulger. Eram în Italia, la muncă, şi am văzut un reportaj la televizor. Era iarnă şi imediat în februarie, mă aflam acasă pregătit să cumpăr butaşi şi să îi plantez. Am încropit un plan de dezvoltare ce includea şi desfacereea, iar punctul de sprijin principal în toată strategia a constituit-o Asociaţia de la Bustuchin Gorj, reprezentată de domnul Guzman Aparitio, de origine spaniol cu care am stat de vorbă personal. Am luat acasă statutul cooperativei şi l-am citit bine. Motivat de această idee de a putea face parte dintr-o adunare de producători, nu am mai stat pe gânduri şi în februarie 2016 am şi cumpărat butaşi, cu certificat fitosanitar de la cel mai mare producător din ţara noastră, Teodor Toader, cel care are o plantaţie de 10 hectare de mure”, a spus Petrişor Calangiu.

Acesta și-a dat toți banii strânși în străinătate pentru a cumpăra butași de mir fără spin.

Primii bani investiţi au fost 3.500 de lei, strânşi la muncă în Italia, în agricultură. Am cumpărat 550 de butaşi. Aveam nevoie de 2.000 de plante să pot acoperi cei 5.000 de metri pătraţi de teren pe care nu îl foloseam de ani buni, terenul fiind chiar în oraşul Craiova, în Valea Fetii, unde de altfel şi locuiesc împreună cu soţia şi fiul în vârstă de 8 ani. A urmat un întreg lanţ de cheltuieli legate între ele, acestea privind: un sistem de susţinere, un sistem de irigare, arsenal de unelte, ultima investiţie fiind plasa de protecţie vânt şi ploi puternice de unică folosinţă. Am ajuns, în prezent, să am 5.000 de metri pătraţi de plantaţie de mur fără spini din soiul Thornfree cu un număr de 2.000 de plante. Soiul este extraordinar de productiv, toate fiind pe rod. Am investit aproximativ 25.000 de lei în trei ani şi foarte multă muncă. Întreaga familie se preocupă ca aceste plante să fie sănătoase şi frumoase”, spune craioveanul.

Problema cea mai mare a craioveanului este ca nimeni nu este interesat de ele, neavând cui să i le vândă.

Răspunde