Știri
Fermierii din nou în greva foamei
23/08/2016

Grupul de fermieri al cărui lider neoficial este domnul Costel Caraș a intrat în a șasea zi de greva foamei pe trotuarul din fața guvernului. Ieri, 22 august, au avut loc discuții oficiale la Guvern, dar fermierii rămân fermi în poziția lor de a continua protestul până la finalizarea a 95% din plățile restante.

Un alt grup de crescători de bovine a protestat în data de 22 august la Bistrița în fața sediului APIA deoarece nu au primit subvențiile pentru vacile Angus, în valoare de 1200 de euro pe cap de animal. Unul dintre fermierii din Bistrița a intrat deja în greva foamei, în timp de alții promit că i se vor alătura în cursul zilei de azi.

Autoritățile reacționează la protestele fermierilor în moduri diferite. Premierul României, Dacian Cioloș, a declarat într-o conferință de presă că în acest moment corpul de control al primului ministru verifică softul implementat de APIA pentru prelucrarea cererilor unice de plată. Acest soft a fost realizat de SIVECO și s-a blocat de nenumărate ori, nefucționarea lui fiind unul dintre motivele invocate de APIA pentru înârzierea plăților.

Directorul APIA a recunoscut că nu a fost respectată promisiunea făcută în urma primului protest al fermierilor de a plăti 95% dintre beneficiari. Însă nu consideră că vina este în totalitate a APIA, deoarece susține că există mai multe erori în cereri și că fermierii nu se prezintă la centrele județene pentru a le clarifica.

Tot de la APIA suntem informați că termenul limită de finalizare a plăților pe care îl preconizează este în acest moment 15 octombrie, deoarece este ultima zi în care se pot face plățile conform regulamentelor UE.

Ce părere aveți de modul în care APIA gestionează situația?

 

 

Răspunde