Știri
Fermierii cer consultanță administrativă de la APIA
27/09/2016

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o nouă schimbare la conducerea APIA. Este vorba de a patra schimbare a directorului general de când a preluat domnul Irimescu șefia MADR. Domnul Adrian Pintea, fost director executiv la APIA Vâlcea, a devenit director general, iar domnul Horumbă și-a reluat funcția de director general adjunct. Din primele declarații ale noului director general putem observa că este propusă o continuare a politicilor implementate până acum, fără mari schimbări.

Ministerul Agriculturii și APIA și-au propus în acest moment două termene limită importante: 30 septembrie pentru finalizarea plăților pentru campania 2015 și 16 octombrie pentru avansul pentru plata unică de suprafață pentru campania 2016. Ministrul Irimescu a declarat că plățile pentru campania 2015 sunt la 97-98% cu 3 zile înainte de termenul limită și că fermierii rămași sunt cei cu probleme. Legat de plata avansului, ministrul este optimist, dar nu promite o dată concretă.

În această perioadă se efectuează lucrările agricole de toamnă, dintre care ne vom opri asupra însămânțării. Pregătirea pentru munca efectivă înseamnă găsirea unui furnizor de semințe și semnarea unui contract. Vă prezentăm un exemplu de contract cu clauze foarte stricte îndreptate împotriva fermierului, care pot duce la faliment. În exemplul din linkul anterior, firma care a vândut semințele va cere despăgubiri și dacă eliberați sămânță în mod accidental. De asemenea, trebuie să anunțați vânzătorul de semințe pentru a fi prezent la recoltare.

Vă reamintim că până la 1 octombrie trebuie depuse actele justificative pentru sprijinul cuplat vegetal pentru cartofi timpurii, semitimpurii și de vară pentru industrializare. Este absolut obligatorie depunerea actelor la APIA pentru toate schemele bifate pe cererea unică.

Sfârșitul de săptămână a adus o nouă promisiune a domnului Irimescu. La Bod a avut loc întâlinire a fermierilor din Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna la care a participat și Ministrul Agriculturii. Trecând peste nemulțurile legate de ritmul plăților, fermierii au atras atenția asupra dificultății completării cererilor unice, a bifelor puse incorect care pot cauza pierderi și de 40.000 de euro pentru un fermier mare. Agricultorii cer ca APIA să pună la dispoziție și consultanță pentru completarea corectă a acestor cereri.

Câte greșeli ați avut în cererea dumneavoastră unică? Ați apela la serviciile unui consulant APIA?

 

Răspunde