Știri
Efectele întârzierii plății subvențiilor
06/09/2016

Modificările și amânările plății subvențiilor au provocat nemulțumiri în rândul fermierilor români. Pentru a înțelege mai bine circumstanțele în care se află agricultorii, vă recomandăm această analiză care atinge punctele esențiale ale întregii situații.

Dintre sutele de mii de fermieri români, există câteva persoane care au ales să atragă atenția asupra problemelor întâmpinate. Domnul Costel Caraș este cel care a intrat în greva foamei de două ori până acum și preconizează un al treilea val de proteste. Ultima stiuație pe care ne-o prezintă pe pagina personală de Facebook face referire la dispariția de pe listele prezentate de APIA a unui număr de 14.998 fermieri și la ceea ce consideră dânsul a fi obligația morală de a continua protestele în fața instituțiilor statului până la soluționarea în totalitate a subvențiilor.

Un alt caz deosebit este cel al agricultorului Ovidiu Prodaniuc din Suceava, care a avut de primit bani pe absolut toate schemele de plată și a încasat suma de 1.000.054 de lei de abia în data de 2 septembrie. Această valoare a fost atinsă prin inovație și productivitate, dar menționează că în cazul efectuării la timp a plăților, profitul ar crește cu 30-40 de euro în plus pe hectar. Motivul întârzierii plății a fost numărul incredibil de erori pe care le-a generat această cerere în sistemul informatic APIA: peste 1400. Este un caz special, dar se pare că în momentul în care un fermier are de primit subvenții pe mai multe scheme, erorile nu întârzie să apară.

Ministerul Agriculturii își propune ca în perioada următoare să modifice condițiile de eligibilitate pentru subvențiile agricole, pentru a crește numărul de fermieri care pot beneficia de ele. Tot de la minister aflăm că există un proiect de act normativ care să permită un împrumut de la Ministerul Finanțelor pentru a plăti un avans din subvenții în perioada octombrie – noiembrie.

Un alt efect al întârzierilor subvențiilor este necesitatea fermierilor de a obține credite, iar APIA a încheiat un acord cu Patria Bank pentru ca agricultorii să poată obține credite în baza adeverinței eliberate de APIA.

Un nou raport al companiei private CITR, specialiști în insolvență, indică creșterea valorii afacerilor agricole aflate în insolvență cu 3.400% față de anul trecut, mai ales din rândul firmelor mari.

Vă rugăm să ne împărtășiți experiența dumneavoastră în relația cu APIA în secțiunea de comentarii de mai jos!

Răspunde