Rețete
Dulceata din flori de soc reteta veche
15/05/2018

Dulceata din flori de soc reteta veche. Cum se face dulceata de soc fara conservant? Retete cu soc, flori de soc. Cand se culeg florile de soc? Cat zahar se pune la dulceata. Reteta de dulceata naturala fara conservant. Dulceata fina, acrisoara si aromata cu flori de soc.

Ce aroma grozava are socul inflorit! Iti vine sa-ti cufunzi fata in florile de soc si sa inspiri tot parfumul acela delicat.

Dulceata din flori de soc se prepara usor, ca orice alta dulceata. Se face un sirop fiert de zahar in care se pun micile floricele albe. Dureaza ceva mai mult desprinderea floricelelor de pe tije insa merita efortul.

Ingrediente:
  • 100 g flori de soc curatare (fara codite)
  • 1 kg zahar
  • 1 l apa
  • 1 lamaie feliata
  • sucul de la 1 lamaie stoarsa
  • 3-4 frunze de menta (optional)
  • 1 plic zahar vanilat sau ¼ pastaie de vanilie

Ingrediente pentru dulceata din flori de soc

Cum se curata florile de soc?

Ciorchinii cu flori de soc se spala in mai multe ape reci ca sa scapam de praf si eventualele insecte ascunse intre ele. Apoi se scurg si se lasa la zvantat pe stergare curate sau tavi.

Apoi se aleg floricelele de pe tije, bucata cu bucata. Folosim doar florile mici care ies cu usurinta daca sunt deschise (nu boboci) si nu sunt nici ofilite. La munca aceasta putem chema intreaga familie pentru ca dureaza ceva daca o facem singuri…

Preparare dulceata din flori de soc

Cum se face siropul pentru dulceata de flori de soc?

Se pune pe foc zaharul, apa, lamaile (una stoarsa si una feliata), vanilia si frunzele de menta (optional). Se lasa sa fiarba siropul pana se ingroasa. Se face proba cu picatura pe farfurioara iar daca siropul este legat putem trece mai departe cu prepararea retetei.

Scoatem apoi cu o spumiera feliile de lamaie si eventualii samburi care au iesit din ele si adaugam florile de soc.

Lasam la fiert circa 4-5 minute pana se ingroasa siropul din nou.

Dulceata este gata daca siropul este legat. Ea se va mai ingrosa dupa racire.

Stingem focul, tragem cratita deoparte si o acoperim cu un prosop curat de bucatarie bine udat si stors (ca sa nu faca pojghita). Dulceata se imbuteliaza rece fata de marmelade si gemuri care se pun fierbinti in borcane.

Borcanele si capacele se sterilizeaza la cuptor.

 

Pofta buna!

Răspunde