De pe alte meleaguri
Clădirile „verzi” din Vietnam
11/03/2016

Preocuparea pentru o viață sănătoasă și dezvoltare durabilă se manifestă în mai multe feluri și pe mai multe planuri ale vieții. O companie de arhitectură din Vietnam ne dă un exemplu valoros în acest sens, prin clădiri concepute ca fiind exponente pentru arhitectura verde. Pe moment nu există o definiție clară a ceea ce presupune acest mod de abordare a construcției unei clădiri, deoarece este un concept aflat într-o evoluție continuă. Arhitectura verde ar putea fi definită ca o filosofie care susține utilizarea surselor de energie regenerabile, conservarea energiei, refolosirea și siguranța materialelor de construcții și nu în ultimul rând impactul pe care îl are așezarea clădirii asupra mediului.

Din anul 2010 până în prezent, compania Vo Trong Nghia Architects obține anual premii în acest domeniu. Ni s-au părut atât de interesante aceste construcții, încât ar fi păcat să le ținem doar pentru noi.

Grădinița fermă

Grădinița este funcțională în acest moment și oferă o experiență educațională unică celor 500 de preșcolari. Chiar dacă bugetul pentru această clădire a fost destul de mic, arhitecții au creat un prototip pentru o grădiniță sustenabilă, unde copiii învață să își cultive singuri mâncarea.

Vietnamul are o lungă tradiție în agricultură, dar urbanizarea rapidă și schimbările economice au dus la reducerea spațiilor verzi și de joacă. Echipa de arhitecți susține că astfel copiii nu mai pot avea o relație cu natura.

Acestea au fost motivațiile arhitecților care au dus la realizarea acestei grădinițe, care are 3 grădini interioare verzi și acoperișul este acoperit cu iarbă și plante. De asemenea, plantele de pe acoperiș și pereți funcționează ca un sistem de izolație, astfel nu mai este necesar aerul condiționat. Dar cum o fotografie face cât o mie de cuvinte, întregul proiect poate fi admirat aici.

 

Răspunde