Rețete
Cartofi copti cu smantana
11/09/2017
Portii: 4
Ingrediente :
  • 7-8 cartofi de marime medie
  • 50 ml ulei
  • sare, piper
  • 500 g smantana fermentata (min 20% grasime)
  • 20 g parmezan ras fin
  • frunze de patrunjel sau leurda

Mod de Preparare Cartofi copti cu smantana – la cuptor

Se aleg cartofi albi cu coaja subtire (sau cartofi noi) care sa fie aproximativ de aceeasi marime.

Cartofi copti cu smantana - la cuptor (1)

Cartofii se spala bine si se freaca cu o perie abraziva, se scot cu cutitul micile impuritati si defecte si se mai spala odata.

Cum se cresteaza cartofii?

Se taie partea de sus, chiar numai o feliuta subtire. Cartoful se aseaza intre 2 scandurele sau alt sprijin de grosime de circa 6-8 mm.

Cartofi copti cu smantana - la cuptor (2)

Cu ajutorul unui dispozitiv de feliat mere se taie cartofii aflati intre scandurele, apoi taietorul se scoate pe sus.

Fiecare cartof se cresteaza cam asa. Daca nu aveti acest dispozitiv puteti taia in cruce, cu un cutit, dar pana la limita scandurelelor (nu se taie pana jos).

Cartofi copti cu smantana - la cuptor (6)

Cartofii se sareaza bine cu sare grunjoasa (se desfac usor petalele cu mana) si se aseaza intr-un vas termorezistent. Se toarna cate un pic de ulei pe fiecare cartof.

Cartofi copti cu smantana - la cuptor (7)

Coacere Cartofi copti cu smantana – la cuptor

Cuptorul trebuie sa fie incins la 200° C (treapta inalta la cele cu gaz). Cartofii se aseaza pe grilajul mediu in cuptorul si se lasa la copt 30 de minute.

Cartofi copti cu smantana - la cuptor (8)

Se mai lasa alte 25 de minute la 180° C (treapta medie la cele cu gaz) ca sa se patrunda si in interior.

Topping de smantana pentru cartofi copti

Intre timp se prepara toppingul de smantana. Smantana groasa se amesteca bine cu parmezanul si se asezoneaza cu un pic de sare si de piper.

Sursa: savoriurbane.com

 

Răspunde