

- 7-8 cartofi de marime medie
- 50 ml ulei
- sare, piper
- 500 g smantana fermentata (min 20% grasime)
- 20 g parmezan ras fin
- frunze de patrunjel sau leurda
Mod de Preparare Cartofi copti cu smantana – la cuptor
Se aleg cartofi albi cu coaja subtire (sau cartofi noi) care sa fie aproximativ de aceeasi marime.
Cartofii se spala bine si se freaca cu o perie abraziva, se scot cu cutitul micile impuritati si defecte si se mai spala odata.
Cum se cresteaza cartofii?
Se taie partea de sus, chiar numai o feliuta subtire. Cartoful se aseaza intre 2 scandurele sau alt sprijin de grosime de circa 6-8 mm.
Cu ajutorul unui dispozitiv de feliat mere se taie cartofii aflati intre scandurele, apoi taietorul se scoate pe sus.
Fiecare cartof se cresteaza cam asa. Daca nu aveti acest dispozitiv puteti taia in cruce, cu un cutit, dar pana la limita scandurelelor (nu se taie pana jos).
Cartofii se sareaza bine cu sare grunjoasa (se desfac usor petalele cu mana) si se aseaza intr-un vas termorezistent. Se toarna cate un pic de ulei pe fiecare cartof.
Coacere Cartofi copti cu smantana – la cuptor
Cuptorul trebuie sa fie incins la 200° C (treapta inalta la cele cu gaz). Cartofii se aseaza pe grilajul mediu in cuptorul si se lasa la copt 30 de minute.
Se mai lasa alte 25 de minute la 180° C (treapta medie la cele cu gaz) ca sa se patrunda si in interior.
Topping de smantana pentru cartofi copti
Intre timp se prepara toppingul de smantana. Smantana groasa se amesteca bine cu parmezanul si se asezoneaza cu un pic de sare si de piper.
Sursa: savoriurbane.com
- > 6 lucrări în livadă pe care este obligatoriu să le faci în luna iulie
- > Soluția de drojdie pentru grădină!
- > Știai că mărarul trebuie plantat lângă morcov și varză? Iată cum să asociezi corect plantele în grădină pentru a te bucura de o recoltă generoasă
- > Ardei pentru umplut (conservați pentru iarnă)!
- > Sarmale de urda in foi de vita