Agricultura – viața mea
Afacerea de succes a unui agricultor din Ocna Mureş. Ioan Iakob scoate profit din cultura de lavandă
04/12/2017

Secretul succesului în afaceri l-a reprezentat o idee extraordinară, care l-a făcut milionar într-o vară. Ioan Iakob din Ocna Mureșului, județul Alba este miliardar, iar profitul a fost obținut după prima recoltă de „lavandă”. De atunci au trecut șapte ani.

A ales ”aurul mov” având o suprafață mică de teren și neavând mijloace mecanizate. Singura sa șansă de profit în agricultură era să se orienteze către o cultură profitabilă, dar de nișă.

După mai multe încercări, Iakob a reușit să-și facă butașii de care avea nevoie pentru a înființa 1,7 hectare de lavandă.

„Am încercat diverse metode de obținere a butașilor din semințe de lavandă: am pus semințele la germinat în seră, în solar și în cele din urmă mi-am dat seama că cel mai bine le merge în câmp deschis, acolo am obținut cel mai mare procent de germinare. Am încercat să plantez semințele toamna și primăvara și cel mai bine a fost în câmp deschis… .

Acum șapte ani când m-am apucat eu nu prea aveam de unde să mă informez, am mers mai mult pe experiment. Am încercat din pas în pas până am ajuns unde sunt acum. Încă de atunci am mers numai pe soiul Lavandula Angustifolia True sau Vera. Aici unde am pus lavanda am cumpărat terenul cu 2.400 lei pentru 1,7 ha la vremea respectivă”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Iakob, cultivator de lavandă din Ocna Mureș.

Investiţia iniţială poate fi amortizată în 2-3 ani în funcţie de cum este valorificată producţia. “Cultura lavandei prezintă avantaje economice şi cel mai important lucru avem piaţă de desfacere, fiind o plantă medicinală cultivată ecologic. La început costurile sunt ridicate, dar având în vedere că este o plantă perenă căutată pe piaţă în scurt timp se recuperează cheltuielile”, a mai spus agricultorul. Printre clienţii săi se numără producători de ceaiuri şi medicamente, magazine de produse naturiste, dar şi persoane fizice care doresc să cultive lavandă. Costurile pentru plantele verzi sunt situate între 6 şi 8 lei, iar pentru cele uscate între 12 şi 15 lei. Acesta şi-a amenajat şi un solar, unde usucă plantele la 35 de grade, iar umezeală e controlată, că să nu prindă mucegai. Anul trecut a obţinut o cultură de peste patru tone de lavandă de pe un teren care are puţin peste un hectar. Profitul poate ajunge şi la 8.000 de euro pe an. Cât priveşte planurile pentru anul care vine, Ioan Iakob vrea să se extindă, să mai cumpere butaşi şi ia în calcul şi posibilitatea de a formă o asociaţie cu alţi fermieri care sunt dispuşi să dea culturile tradiţionale pe lavandă. Lavanda este un subarbust cu o înălţime de până la 50 cm, cu tulpini subţiri şi lemnoase, frunze mici de un verde-cenuşiu, flori liliachii-roşietice şi cu rădăcina lignificată, groasă până la 2-3 cm. În primul an după plantare, lavandă dezvoltă rădăcina principala mai mult în profunzime, ajungând, în funcţie de tipul de sol, până la 1,20 cm, iar după 5 ani până la 2,80 cm la plantele obţinute prin butaşii înrădăcinaţi şi până la 2,20 m adâncime la răsadul produs pe cale generativă, prin seminţe.

 Sursa:http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/afacerea-succes-unui-agricultor-ocna-mures-ioan-iakob-scoate-profit-cultura-lavanda-1_54bf6ed1448e03c0fdcf3062/index.html

 

Răspunde