Agricultura – viața mea
MAȘINĂ DE ERBICIDAT, PROIECTATĂ de un PROFESOR IEȘEAN. Va fi produsă ÎN ROMÂNIA!
19/03/2019

Mașină de erbicidat proiectată și produsă în România! Dr. ing. Gabriel Ursescu, profesor la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a conceput un performant utilaj agricol ce urmează să intre în producția de serie și care va avea un preț de piață de circa 200.000 de euro. Este vorba despre o mașină de erbicidat autopropulsată.

Mașină de erbicidat autopropulsată este, potrivit profesorului ieșean Ursescu, utilă în mai multe lucrări agricole, având un concept personalizat.

“Dacă la primul prototip ne-am inspirat din alte modele existente la acea vreme, aceasta este o dezvoltare originală a primei soluţii. Ideea principală este să permită deplasarea pe teren dificil, trebuie să aibă o suspensie care să permită acest lucru şi trebuie să poată stropi cât mai uşor şi pe o distanţă cât mai mare. Fiecare duză de stropire este comandată individual, maşina este supravegheată prin GPS, iar în momentul în care se întoarce şi rampa de stropit se suprapune peste o zonă care a fost stropită deja, duzele se închid, ca să nu stropească pe unde a mai fost deja, pentru că se pierde substanţă, iar concentraţia în zona respectivă poate deveni toxică”, a explicat Gabriel Ursescu, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Profesorul ieşean a mai spus că maşina este unică prin faptul că sistemul de suspensie este 100% original, designul a fost gândit special pentru acest model, în timp ce singurele componente care au fost cumpărate şi nu concepute special pentru această aplicaţie sunt motorul, produs de DEUTZ, sistemul de transmisie hidraulic de la Bosch şi instalaţia de stropire.

Mașina a fost realizată de către şef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), în colaborare cu compania Agritehnica Service SRL din Bacău, condusă la rândul ei de un absolvent al Politehnicii ieşene, inginerul George Ghinia.

În acest moment, există doar două prototipuri ale utilajului care au fost prezentate la mai multe expoziţii agricole din ţară şi din străinătate. Realizarea primei maşini a început la sfârşitul anului 2016, aceasta fiind finalizată în câteva luni, şi a fost prezentată publicului la expoziţia agricolă Agriplanta care a avut loc la Fundulea, judeţul Călăraşi, în luna mai a anului 2017. Al doilea prototip a fost prezentat la cea mai mare expoziţie de maşini agricole din lume, organizată la Hanovra – Agritehnica 2017.

Momentan, utilajul se află într-o perioadă de teste pe care trebuie să le treacă înainte de intrarea în producţie în masă.

Răspunde