Agricultura – viața mea
CIOBANUL BELGIAN, DE 10 ORI MAI PROFITABIL CA ROMÂNUL! VENIT DE 1.500 DE EURO PE OAIE DOAR DIN LAPTE!
23/10/2018
Drumul laptelui este unul câștigător în Belgia!

Europarlamentarul Daniel Buda a însoțit un grup de crescători de
ovine din România în cursul unei vizite la o stână din Belgia.
Modelul de afacere cu ovine bazat pe o rasă mixtă și de lapte, și
de carne, l-a impresionat pe parlamentarul român care a arătat ca
oierul belgian este avantajat prin prețurile pe care le obține,
unele de 10 ori mai mari decât ceea ce primește un crescător de
ovine din România pe același produs.

Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250
de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei
producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție
“de an”. Dar nu atât laptele este important ci modalitatea în care
el ajunge în farfuriile “domnilor” de la oraș și nu numai”, a
scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Daniel Buda.

Delegația de fermieri și europarlamentarul Daniel Buda au apreciat
gradul de procesare de la stâna din Belgia. Peter, proprietarul fermei din Belgia a procedat la prelucrarea
laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză.
După gust și după buzunar! Cert este că venitul pentru fiecare oaie
este de peste 1.500 de euro pe an doar din lapte.

Dacă mai calculezi și mielul cu o greutate de 25 kg la sacrificate
și care este vândut undeva la 12 euro/kg în viu și aproximativ 21,5
euro/kg în carcasă, aveți și avem dimensiunea economică a unei
astfel de exploatații. Sigur că asta înseamnă prelucrarea laptelui
în sortimente de brânză cerute pe piață, cu trudă și sudoare, fiind
ajutat de tatăl și de soția sa în fermă dar merită efortul. Și,
să nu uit, oile reforma le transformă în specialități (jambon,
salam) pe care le vinde prin propria rețea de vânzare undeva la
30-35 de euro /kg!”, a prezentat Daniel Buda modelul de afacere
cu ovine în Belgia.

Europarlamentarul a făcut și o comparație cu prețurile pe care le
primește pentru munca sa un oier din România. Cât este la noi kg
de miel?! Azi 5,5 lei! Cât este la ei? 60 de lei! Adică de zece
ori mai mare! Cât este la noi kilogramul de brânză?! Să tot fie
25-30 de lei!

Cât este la ei? Cea mai ieftină undeva 70-80 de lei și ajunge până
la 200! Cât este la noi azi oaia la reformă 80-100 de lei adică
20-22 de euro. La ei un kilogram de jambon este 35 de euro, iar
salamul 25 de euro! Adică cât o oaie la noi!

Despre lână să nu mai vorbim.
După cum vă spuneam, în Africa de Sud, o familie care are câteva
zeci de oi își ține copilul la școală doar din lână. Cum să facă
față fermierii români la o asemenea concurență? Câtă vreme motorina,
îngrășămintele și alte inputuri sunt aproape la prețuri similare cu
cele din Vest dar veniturile de 10 ori mai mici?!
Răspunde